
 
 

Interpretation Bulletin 
Code of Conduct for Members of Adjudicative Boards 

 

2018 Election-Related Activities 

Purpose of the Bulletin 

1. This Bulletin is intended to assist members of adjudicative boards ("members") 
who intend to become involved in the upcoming provincial general election or 
municipal election to understand their obligations under the Code of Conduct for 
Members of Adjudicative Boards (the "Code of Conduct").   

2. The "municipal election" in this context refers to campaigns for members of City 
Council and school board trustees.   

3. Failure to follow the guidance set out in this Interpretation Bulletin could lead to a 
finding that a member has contravened the Code of Conduct.  The Office of the 
Integrity Commissioner is available as a confidential resource for advice.   

The Code of Conduct and City policies 

4. The following parts of the Code of Conduct are relevant to a member's 
involvement in election-related activities:  

a. Preamble 
b. Article III (Statutory Provisions Regulating Conduct) 
c. Article VIII (Use of Board and City Property, Services and Other 

Resources) 
d. Article IX (Election Campaign Work) 
e. Article X (Improper Use of Influence) 
f. Article XII.1 (Outside Activities) 
g. Article XIV (Conduct Respecting Staff)  
h. Article XVIII (Failure to Adhere to Council or Local Board Policies and 

Procedures) 
 

5. Members must also be aware of section 4.12 of the City of Toronto Public 
Appointments Policy. 

General Guidance 

6. The Code of Conduct does not preclude members from supporting candidates in 
the provincial and municipal elections.  However, an election year is a time of 
heightened scrutiny, and accordingly members should use best efforts to ensure 
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that their election-related activities are separate from their board-related 
activities.   

7. Election-related activities include activities relating to third party advertising 
campaigns, which are now regulated by the Municipal Elections Act, 1996.  
General information from the City of Toronto regarding third party advertising can 
be found at this link.  If members would like to become involved in a third party 
advertising campaign, they should seek advice from the Integrity Commissioner 
about the specific application of the Code of Conduct to their proposed activity.  
(Article XII.1 – Outside Activities) 

8. It is never permissible for members to use board or City resources for election-
related purposes (e.g., to support a candidate or third party advertising 
campaign). (Article IX – Election Campaign Work; and applicable policies 
approved by your board)  

9. Members should not associate their title as a board member with any election or 
third party advertising campaign.  This means that if members wish to publicly 
endorse a candidate or a campaign, they should not use their title as a board 
member in doing so.  (Article X – Improper Use of Influence) 

Guidance for members running for office 

10. Members who intend to run as candidates in the provincial or municipal election 
must obtain a leave of absence from the board. The leave must begin on the day 
the member is nominated as a candidate. (Section 4.12 of the City of Toronto 
Public Appointments Policy)   

11. Members who are considering running for office should use extra diligence 
ahead of the nomination date, to ensure that there is no appearance they are 
using board resources or their influence as a member to support their future 
campaign.  There must be a very clear line of separation between members' 
board activities and their potential campaign activities. 

12. Members who are running for office cannot compel board or City staff to engage 
in partisan political activities.  This means that members cannot, for example: ask 
board or City staff to produce information for campaign literature or activities, or 
appear in campaign literature; or ask board or City staff to assist with, or 
participate in, any activities that support impermissible activities during the 
election period. (Article XIV – Conduct Respecting Staff) 

13. When requesting information from board or City or board staff, members running 
for office should be clear if they are requesting the information as a board 
member or as a candidate. Inquiries as a candidate should not be made using 
City or board resources. 

https://www.toronto.ca/city-government/elections/third-party-advertising/


 

 

Guidance for members seeking appointment to fill a 

vacant seat on City Council 

14. The guidance contained in this Bulletin is also relevant to members who intend to 
seek appointment to City Council to fill a vacant seat, but special considerations 
apply to such cases, and such members should contact the Integrity 
Commissioner to seek specific advice as soon as possible.   

Further Information 

This interpretation bulletin is intended to provide general information.  To rely on the 
Integrity Commissioner's advice respecting specific situations, members must seek 
written advice consistent with Article XX of the Code of Conduct. 
 
If you have any questions, please contact: 
 
Office of the Integrity Commissioner 
City of Toronto 
375 University Avenue, Suite 202 
Toronto, ON M5G 2J5 
Tel: (416) 392-3826 
Fax: (416) 696-3615 
Email: integrity@toronto.ca 
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