The City, the Waterfront Secretariat and Waterfront Toronto are designing a new community recreation centre located within the base of a mixed-use two tower high-rise condominium development (Aqualuna at Bayside Toronto) at the base of Parliament Street. The community recreation centre was contemplated as part of the original East Bayfront Precinct Plan.

  • July 2018 to December 2019: Design/contract documentation
  • September 2018: Waterfront Design Review Panel
  • April 2019: Community engagement
  • May 2019 to December 2024: Base building construction
  • September 2023 to December 2024: Community recreation centre fit-up

The timeline is subject to change.

While we aim to provide fully accessible content, there is no text alternative available for some of the content on this site. If you require alternate formats or need assistance understanding our maps, drawings, or any other content, please contact Suzanne Cooke-Wooland at 416-395-6773.

April 2019

Town Hall

On April 10, 2019, the project team shared information about the project. During the event participants:

  • learned more about the new community recreation centre through information boards and a presentation by the architects
  • shared information with the project team about experiences and knowledge of the recreation needs of the neighbourhood
  • participated in a question-and-answer session to share thoughts and ideas for the new community recreation centre

Download the presentation.

September 2018

Waterfront Design Review Panel

On September 26, 2018, the Waterfront Design Review Panel issues an identification presentation.

While we aim to provide fully accessible content, there is no text alternative available for some of the content on this site. If you require alternate formats or need assistance understanding our maps, drawings, or any other content, please contact Suzanne Cooke-Wooland at 416-395-6773.

Level One

A floor plan of the first floor of the new East Bayfront Community Recreation Centre with numbered labels showing the location of various features and rooms. From left to right, the facility entrance, meeting room, staff room, reception, admin work area, service area, lobby, locker/washroom area, elevator, activity rooms 1 and 2, studio, gymnasium viewing area, gymnasium and storage.

  1. Entrance
  2. Lobby
  3. Reception
  4. Admin work area
  5. Meeting room
  6. Staff room
  7. Service area
  8. Locker/washroom area
  9. Elevator
  10. Activity rooms one and two
  11. Studio
  12. Gymnasium viewing area
  13. Gymnasium
  14. Gymnasium Storage

Level Two

A floor plan of the second floor of the new East Bayfront Community Recreation Centre with numbered labels showing the location of various features and rooms. From left to right, activity room 3, washrooms, service space, elevator, washrooms, community kitchen and multi-purpose room.

  1. Activity room three
  2. Service space
  3. Washrooms
  4. Elevator
  5. Community kitchen
  6. Multi-purpose room
  7. Track

This new community recreation centre is an integral part of the Hines Tridel Bayside Toronto condominium development. The site includes several mixed-use high-rise condominiums, a park and an affordable housing apartment building.

Vision

To create a community recreational facility in a high-density urban neighbourhood embedded in the community.

Site

The project site is located at the base of Parliament Street, 261 Queens Quay E. and the community recreation centre will be located on the ground floor and face the Parliament Slip and Waterfront promenade on the east side.

Recreation programs for the new community recreation centre include:

  • a gymnasium
    • double gym with mezzanine running track
    • bleacher seating
    • storage
    • gender-neutral washrooms and lockers
  • multi-purpose spaces
    • activity rooms
    • multi-purpose rooms
    • dance studio
    • storage
  • a public/administrative support spaces
    • community kitchen
    • washrooms
    • lobby/reception
    • staff room
    • administrative workspace
    • recycling/custodial space
    • maintenance office
    • mechanical/electrical space

Consultant Team

  • Architect: Perkins + Will Architects
  • Mechanical/ Electrical Engineers: MCW Consultants
  • Sustainability: EQ Building Performance