The City of Toronto is designing a new community centre to be located within the base of a mixed-use high-rise development. A community centre need was identified as part of the Community Services and Facility Study for Lower Yonge and confirmed by the Facilities Master Plan. The Lower Yonge Precinct Study required the developer of 1-7 Yonge lands to provide an approximate 51,000 sq.ft. recreation facility.

Project Timeline

  • Late 2016 to late 2018: Design/Contract Documentation
  • Mid-2018: Construction begins
  • Spring 2022: Construction complete

Part of Lower Yonge precinct, Pinnacle One Yonge will include 5 towers (22-95 stories), the existing office building upgrade, 2860 residential units, office and retail space and a community centre. A future park is also proposed adjacent to the development. The community recreation centre will be implemented in the first phase of the proposed development.

The community centre will occupy a small lobby space on the ground floor of the phase one high rise condominium and the entirety of the second storey, with frontage on Freeland and Harbour Street. It has been designed as a neighbourhood landmark, including as its anchors a double gymnasium and a six-lane, 25-metre pool and 30 designated shared visitor parking spaces located at grade in close proximity to the community centre.

The high rise condominium was designed by Hariri Pontarini Architects. The developer Pinnacle International retained the consultant Perkins + Will for full consulting services through a competitive process for the One Yonge Street community centre project. The City, the developer, the consultant and the community worked in collaboration on the design of the community centre. Community insights, skills and knowledge informed, improved and verified the design.

Vision

To create a community recreational facility in a high-density urban neighbourhood embedded in the community.

Public Art

The developer will be providing a public art installation on the project site. The prime consultant Perkins + Will has retained the services of Doublenaut to provide graphic design and wayfinding within the community centre space.

April 4, 2018, May 3, 2017

Community Consultation

This consultations provided information on preferred activities and spaces:

  • lap swimming
  • dancing
  • change areas
  • painting and crafts
  • digital media
  • kids meeting spaces
  • kitchen space