The City is improving the existing playground and splash pad in Terraview Park – located along Taylor-Massey Creek, near Terraview Road and Pharmacy Avenue. The new design will be developed with the help of community feedback and will aim to create a more accessible, inclusive and enjoyable space for people of all ages and abilities. The new design will feature enhanced play elements, water features and seating areas that encourage fun and creative play.

  • Spring 2023: Hire a design team
  • Winter to Summer 2024: Community engagement
    • February 2024: Phase 1, Towards a Vision
    • April 2024: Phase 2, Exploring Design Options
    • July 2024: Phase 3, Sharing the Direction
  • Fall 2024: Design development
  • Winter 2024 to Spring 2025: Detailed design
  • Spring 2025: Hire a construction team
  • Spring to Summer 2025: Construction starts
  • Fall 2025: Construction complete

The timeline is subject to change.

Sign Up for Updates

Sign Up Now

Sign up for updates related to the Terraview Park Playground and Splash Pad improvements or unsubscribe from the mailing list.

Level of Engagement

This project has been classified as an Involve project based on the International Association of Public Participation Spectrum. This means we work directly with the public, stakeholders, and rightsholders throughout the design process to ensure that ideas and aspirations are understood and considered in the design process.

In this phase of the community engagement process, the City worked with local community members and the Community Resource Group (CRG) to define a renewed overall vision for the playground and splash pad, including a series of guiding principles and big moves that will lead the development of three design options in Community Engagement Phase 2.

Vision Statement

A vision statement is a short description of the ideal future improvements. It inspires everyone toward a common understanding of the project’s overall goals.

The vision for Terraview Park is:

The Terraview Park Playground and Splash Pad will be a place where families come together in the spirit of play, embraced by the natural beauty of the wetland and water reservoir systems of Taylor Massey Creek. It’s a place where the joy of the outdoors beckons children and families to unplug and reconnect. Amidst native vegetation, the play areas offer lookout spots for observing birds and wildlife, fostering a sense of discovery, learning and connection with nature.

Guiding Principles

Guiding principles are high-level directions that reflect the community’s most important values and ideas for how the playground and splash pad should look and feel. They help guide the improvements so that the vision statement can be achieved. The guiding principles for Terraview Park are:

Community harmony

Foster a welcoming atmosphere where community bonds are strengthened.

Safety and accessibility

Ensure a secure and inclusive environment for children and families of all abilities.

Nature-infused play

Integrate natural elements to provide a serene yet stimulating play experience.

Family-centered design

Create spaces that encourage family activities and intergenerational engagement.

Big Moves

Big moves are the main priorities for the design of the park. They are specific directions to the design team that flow from the vision and principles and help to make them a reality. The big moves for Terraview Park are:

Innovative play structures

Implement the most desired features like climbing structures and age-appropriate play areas while phasing out less popular elements.

Interactive splash pad

Develop a splash pad with diverse water features that appeal to all ages and blend seamlessly with the natural setting.

Thematic cohesion

Adopt an organic, wetland-themed design to harmonize with the park’s existing ecosystem.

Comfort and convenience

Integrate shade, seating, and hydration stations to enhance comfort for extended stays.

Community Engagement Meetings and Events

March 2024

Online Survey

From February 20 to March 12, 210 community members provided feedback on the vision for the design of the future playground and splash pad in an online survey. The feedback collected in this survey will help develop design options.

Download the March 2024 survey summary.

February 2024

Community Resource Group Workshop

On February 27, the project team hosted a virtual workshop with community stakeholders, including local Friends of Park representatives. During the workshop, participants had the opportunity to discuss opportunities and challenges and engage in an interactive visioning exercise where they shared ideas for a community-led vision, guiding principles and big moves for the playground and splash pad.

Review the workshop idea board.

Key feedback follows.

Participants liked the following about the existing park:

  • The concentrated active play area for easier supervision.
  • The play features for children ages one to three years.
  • The park is welcoming to all generations, with activities for both young and older children.
  • The park’s beautiful setting, aquatic life and natural heritage.
  • The park has various activities like picnics and play.
  • The shade structure.
  • The benches and shelter, with a preference for fixed seating in the design.

Participants wanted to see the following improvements to the existing park:

  • More seating with backs and armrests and picnic tables that are not moveable.
  • Improved drainage to help with flooding issues along the pathway.
  • Upgrades to the splash pad and playground that consider maintenance and accessibility.
  • Improved playground surfacing – flat wood fibre suggested to deter geese.
  • Informative signage about the pond’s wildlife to add educational value to the park.
  • Subtle, potentially solar-powered lighting to support park use during the evening, as suggested by one participant. During the workshop discussion, some participants expressed their preference against adding additional lighting to the park. The project team indicated that adding new light features might not be possible without pre-existing infrastructure.

Participants shared their ideas for the vision, guiding principles and big moves in a brainstorming activity. A common theme was to create an environment that is inviting, accessible, embodies equity and has additional seating and gathering areas. There was a strong preference for the space to be engaging for all, and nurture learning, growth and independence. The vision is a community hub where community members meet their friends and neighbours in a calm and harmonious environment.

The following is a summary of the brainstorming activity.

  • Add seating that is oriented towards the playground, splash pad and ponds.
  • Explore dual-purpose seating with integrated nozzles for the splash pad.
  • Add new picnic tables that are not moveable.
  • Avoid adding bistro and café-style tables with umbrellas because of their cost and not being as effective in providing shade. Instead, add picnic tables under the existing shade structure.
  • Consider adding an elevated platform as a lookout for enjoying the surroundings. A participant shared that a binocular station would allow visitors to observe the ponds more closely.
  • If the existing iron railing is in poor condition, replace it with a glass railing to enhance the view of the pond. The project team indicated that using glass was not feasible, but that the railing would be replaced if it was damaged.
  • Add interactive elements to the splash pad, like a squirt gun that sprays water in different directions.
  • Add a tunnel, overhead climbers, swings and slides of varying sizes to the playground.
  • Ensure the slides use a material that does not get too hot, like plastic.
  • Use the areas under the play structure as additional play space.
  • Add a shade structure and consider repurposing or salvaging the existing one to allocate funds for other amenities.
  • Add accessible pathways between the park and splash pad for stroller access.
  • Add a water bottle filling station with a dog bowl.
  • Coordinate the location of new garbage bins with solid waste management. The project team confirmed that this is a typical step taken during the detailed design process.
  • Explore adding pop-up events at a nearby apartment neighbourhood and consider this for the next phase of engagement. The project team committed to incorporating these changes into the engagement plan.

In this phase of the community engagement process, the City and its design consultant will work off the outcomes of Community Engagement Phase 1 to develop two to three design options for the park improvements. These will be presented to the community and Community Resource Group (CRG) for feedback with the input collected used to develop a final design for the park.

The anticipated community engagement activities in this phase include:

  • CRG workshop
  • An online survey
  • In-person community pop-up events

The anticipated outcome of this phase is the selection of a final design.

In this phase of community engagement, the final design for the new playground and splash pad will be shared with the community and Community Resource Group (CRG) on this page and with those subscribed to the project mailing list. The project will then move into the detail design phase, where the design team will work through the technical details and developing detailed plans and drawings to be used by the construction contractor.