Complete the online survey from May 5 to May 31, 2021, or attend the virtual public meeting on May 11, 2021, to review and provide your feedback on multiple site design options for the new Wabash Community Recreation Centre.

The City is planning a new community recreation centre at the southeast corner of Sorauren Park, adaptively reusing the existing former Canadian Linseed Oil Mills Ltd. building (1910).

Project Timeline

  • December 2019: Architect was hired through an RFP (request for proposal) process
  • Summer 2020 to late 2020: Public consultation to confirm vision and design principles
  • Winter 2020 to 2021: Public consultation to review and refine design options
  • Spring 2021: Public consultation to inform further development of the building design
  • Summer 2021: Public consultation to share and confirm the final design
  • Fall 2021 to Fall 2022: Preparation of construction/contract drawings
  • Winter 2022 to 2023: Procurement of construction services
  • Spring 2023 to Spring 2026: Anticipated construction

Timelines are subject to change.

The design of the new Wabash Community Recreation Centre will build on 20 years of planning and consultation work by both City staff and the local community, which has played a strong role in driving this project forward.

The City first identified the Wabash site in a 1999 report as one of five historically under-served areas. The site, including the former Canadian Linseed Oil Mill factory, was purchased by the City in 2000 in order to develop a community recreation centre.

Thanks to the advocacy and fundraising by Friends of Sorauren Park and the local community, several improvements were made to the site, including renovations to the Field House in 2008, and the construction of the Town Square in 2014.

The City’s new 20 year Parks and Recreation Facilities Master Plan again identified the community recreation centre project as a priority for the City, this time specifying that it should include:

  • an indoor pool
  • a gymnasium, and
  • flexible multi-purpose program spaces

The site of the new Wabash Community Recreation Centre, which includes the current Old Linseed Oil Factory, Town Square, and Fieldhouse.

The site of the future Wabash Community Recreation Centre is bordered by Sorauren Park to the west and north, Wabash Avenue to the south and the CPR Railway corridor to the east. It is 6,734 square metres in size (outlined in red in the preceding image).

Background and Technical Reports

Over the past 20 years, a number of background and technical reports by third-party consultants were completed to inform the development of the new Wabash Community Recreation Centre. Given changes that have occurred to the neighbourhood and to City policies over time, these reports will be used to inform the new design where findings are still valid and applicable.

Full background and technical reports are not available in an accessible format and are therefore not posted to the project website. Instead, an executive summary of each report is available, with a reformatted and accessible copy of each executive summary also available.

To request a copy of any full report, please contact Doug Giles, Senior Project Coordinator, at 416-392-0989 or Doug.Giles@toronto.ca.

The following project vision, design principles, and big moves will direct the community recreation centre’s design moving forward. These were developed based on multiple rounds of engagement, and refined through consultation with the community and stakeholders in Fall 2020. They will be finalized after additional feedback from the Community Resource Group in early 2021.

Project Vision

The Wabash Community Recreation Centre will be a space where all community members, regardless of income, race, gender, ability, age, culture, housing status, religion, or spoken language can come together, feel welcome, feel belonging, and participate in recreation and community-building activities. The social and community-building activities of both the Town Square and Field House are fundamental to the success of the new Centre and any physical changes to these features will continue to support these activities. The Centre will be physically accessible to all and prioritize environmentally sustainable design by targeting Net-Zero emissions and energy use. The design will recognize the site’s history, from the historic and enduring presence of Indigenous Peoples on the land to the recent industrial history. Multi-season use, multi-functionality, and integration between indoor and outdoor spaces will be considered throughout the design to ensure community members have access to flexible and functional spaces they can use for a wide range of activities throughout the year, and as the needs of the community change over time.

Design Principles

  1. Physically design spaces to support equitable access for all people, regardless of income, race, gender, ability, age, culture, housing status, religion, or spoken language, and to ensure all feel welcome, a sense of belonging, and do not experience barriers to participation or access.
  2. Recognize the site’s history and preserve elements of built and cultural heritage. Research and recognize Indigenous presence on the land; consult with Indigenous Peoples on how this is best accomplished. Collaborate with Heritage Preservation Services to retain and restore the chimney and principle facades, and any significant heritage elements of the Linseed Oil Factory as required.
  3. Incorporate ambitious Net-Zero emissions (energy) goals and environmentally-progressive design and processes throughout the construction and operations of the new Centre.
  4. Support the community-building activities that the Town Square and Field House provide, while allowing for physical changes to both.
  5. Incorporate community meeting spaces and the ability to host arts-based uses into multipurpose and outdoor spaces whenever possible.
  6. Design to encourage access through active transportation and transit, and providing a limited amount of parking as the site allows.
  7. Ensure integration between the building and the park. Provide integration between indoor and outdoor spaces throughout the year, as weather permits.
  8. Design for the future by building for the recreation needs of a growing and changing community through flexible spaces, integration with future community assets (e.g. connection to the West Toronto Rail Path), climate resilience, advances in technology, and emergency-preparedness.

Big Moves

  1. Provide the full community recreation centre program as mandated by Council (indoor pools, gym, and multi-purpose spaces), requiring an addition to the existing Linseed Oil Factory.
  2. Connect the recreation centre to the larger site and park by providing integration between indoor and outdoor spaces to support recreation and community activities throughout the year, as weather permits.
  3. Design to maintain and support the social and community-building activities of existing public spaces.
  4. Collaborate with Toronto Heritage Preservation Services to retain and restore the chimney and principle facades and any significant heritage elements of the Linseed Oil Factory as required.
  5. Build a targeted Net Zero Emissions/(Energy) Building.

April 28, 2021

Round Three of Public Consultation Begins

We are now in community consultation Phase 3 of 5. The design team has used the project vision, design principles and Big Moves that were refined in the previous consultation phase to develop multiple site design options.

This round of public consultation will:

  • Present and seek community feedback on multiple site design options. Each site design option:
    • Shows different building “footprints” (sizes and configurations) that connect the new building with the existing site.
    • Has different benefits and challenges.

Visit the Get Involved section of this webpage to learn how to provide your feedback.

October 2020

Online Survey

Feedback collected through the survey helped the project team refine the project vision, design principles, and big moves, which guide the design of the community centre moving forward. The survey closed on October 5, 2020.

Download the October 2020 online survey summary.

September 28, 2020

Virtual Small Group Discussions

Virtual small group meetings, similar to in-person round-table discussions, took place on September 28, 2020, between 6 p.m. and 8:45 p.m. Participants were able to select a 45-minute time slot to share their thoughts and hear from others.

Download the discussion summary.

September 22, 2020

Virtual Townhall

A virtual townhall took place on September 22 from 7 p.m. to 8 p.m. Feedback collected through the Townhall helped the project team refine the project vision, design principles, and big moves, which guide the design of the community centre moving forward.

Download the

Due to a technical error, a meeting recording is not available. Instead, the written transcript provides a record of the meeting events and the feedback collected.

September 16, 2020

Community Resource Group (CRG) Meeting 1

The purpose of the first meeting was to kick off the Community Resource Group by reviewing and confirming the Draft Terms of Reference, introducing the project and the project team, and by presenting and seeking feedback on the draft proposed vision, design principles, and design goals/Big Moves.

Download the CRG meeting 1 summary.

September 2020

Round Two of Public Consultation Begins

This round of public consultation will:

  • Confirm vision, design principles, and “Big Moves” (key goals) for the design. These were drafted based on feedback collected at the July 2018 public meeting and previous technical reports.
  • Collect additional feedback to inform the creation of 2-3 high-level design options for the new community recreation centre.

Conversations with Community Stakeholders

From August to October, the project team held calls with various community stakeholder groups to resume the community engagement process for the new recreation centre, introduce the project team, understand community priorities and interests in regard to this project, and share the public engagement process and upcoming public engagement events.

Download the summary of these conversations.

Winter 2019

Consultant Team Hired

Through a proposal call process, the City has hired the award-winning architectural firm of Diamond & Schmitt Architects Incorporated as prime consultant, along with their team of sub-consultants (Engineers, Heritage Architect, Landscape Architect and Public Engagement consultants), to begin the design process.

July 10, 2018

Public Meeting and Workshop

City staff hosted a public meeting to introduce the project to the community and to hear initial ideas on potential facility programs/features the community might like to see for the recreation centre. Feedback from this meeting helped to inform the scope of work and hiring of the project’s Consultant Team.

Download a summary of the meeting.

Virtual Public Meeting

  • May 11, 2021
  • 6:30 to 8:30 p.m.

Attend the virtual public meeting to learn about the site design options and share your feedback.

Two ways to join:

  1. Online
  2. By calling 647-558-0588 and using meeting ID: 816 1425 3169. A participant ID is not required

Online Survey

May 5 to May 31, 2021

Complete the online survey to learn about the site design options and share your feedback.

You can also request a hard copy of the survey in the mail by calling 416-642-6605 or e-mailing klamparero@swerhun.com.

Community Resource Group

The City has formed a Community Resource Group (CRG) with representatives from various local community organizations to serve as an advisory body that acts as a sounding board to the project team at key decision points during the consultation process. The CRG meets multiple times throughout the design process.

The application process for the CRG is now closed. If you have any questions about the CRG process, please contact Khly Lamparero, engagement team from Swerhun Inc. at klamparero@swerhun.com or call 416-642-6605.

CRG meeting summaries are located in the Project Updates section.

Type (don’t copy and paste) your email into the box below, check the box next to the e-update description and then click “Subscribe”. You will receive an email with instructions to confirm your request.


Subscribe for ongoing project updates related to the Wabash Community Recreation Centre. You can unsubscribe at any time.
The personal information on this form is collected under the authority of the City of Toronto Act, 2006. The information is used to allow the City to send you an email to confirm your wish to subscribe to a City of Toronto e-notice. Questions about this collection may be directed to the ListServ Administrator, Strategic Communications Division, City of Toronto, Toronto City Hall, 7th floor, West Tower, Toronto M5H 2N2. Email: webfeedback@toronto.ca. By subscribing to one of the City of Toronto’s e-updates you are providing express consent, as defined by the Canadian Anti-Spam Legislation (CASL), to receive email updates from the City of Toronto.